Wielersportvereniging ETP Zutphen

 • Mont Ventoux Challenge

  Beste familieleden, vrienden, bekenden en collega’s,

  Bij velen van jullie is het bekend, bij velen wellicht ook nog niet.

  Onze dochter Merel heeft al sinds haar vierde jaar een hartsvriendin; Marit. Het zijn twee supervrolijke meiden.
  Ze doen bijna alles samen; ze spelen samen, ze knutselen samen, ze lachen samen, ze huilen samen, ze winkelen samen, ze rijden zelfs beide paard en ze maken samen de mooiste toekomstplannen.

  Mont Ventoux Challenge

  Er is echter een héél erg groot verschil…
  Merel is gezond en Marit niet! Marit heeft namelijk een levensbedreigende ziekte; Mitochondriële myopathie, oftewel in normaal Nederlands; Energiestofwisselingsziekte.

  Dat betekent dat Marit altijd moe is omdat, zelfs wanneer ze slaapt, haar "batterij" niet oplaadt.
  Ze staat dus nooit uitgerust op en begint de dag al met pijn en een vermoeid lijf. Ze doet met alles mee wat gezonde kinderen doen, maar dan veel minder lang en minder intensief. Het gevolg van dat “met alles mee willen doen” is nog meer vermoeidheid en pijn. Dat dat voor zo’n vrolijke meid erg frustrerend en verdrietig is, spreekt voor zich.
  Ze wordt tijdens haar nachtrust gevoed via een sonde in haar maag en is overdag aangewezen op een rolstoel omdat de hele dag lopen haar heel veel pijn oplevert. En ondanks haar rolstoel en allerlei andere hulpmiddelen moet ze nog heel veel medicatie tegen hoofdpijn en andere vormen van pijn in haar lijf gebruiken.

  De levensverwachting van kinderen met deze ziekte ligt schrikbarend laag. 80% van deze patiënten wordt niet volwassen. Jullie zullen allemaal begrijpen hoe zeer het Nico en mij aangrijpt, als ouders van gezonde kinderen, wanneer we Merel en Marit horen babbelen over"later als we groot zijn", terwijl we zien dat Marit ieder jaar minder kan.

  challenge2

  Een medicijn tegen deze vreselijke ziekte is er namelijk niet. En als dat er niet komt..... (de rest hoeven we, denk ik, niet verder uit te leggen.)
  Om dit medicijn te ontwikkelen en bereikbaar te maken voor Marit en haar lotgenoten is geld nodig, heel veel geld!
  En Marit heeft één van haar lotgenoten héél dichtbij.... Haar broer Max heeft namelijk dezelfde ziekte. Moet je je eens voor proberen te stellen dat je als ouders twee kinderen
  hebt waar je op het eerste oog niets aan ziet, maar die beide dezelfde levensverwachting hebben...
  Wees eerlijk… daar wil je, en kùn je niet eens ècht over nadenken!

   

  Ventoux Challenge

  Voor Marit, voor Max, voor alle andere zieke kinderen, maar ook voor onze eigen Merel die heel graag samen met haar vriendin stokoud wil worden, gaan mijn zwager Martin Bossenbroek, onze zoon Stan en ik in juni 2018, op de fiets, de Mont Ventoux op om geld in te zamelen. De moeder van Marit en Max; Angela Ellis gaat ook mee, zij gaat te voet de berg op. Zo geven wij samen onze energie voor kinderen die het niet hebben, want dat medicijn móet er gewoon komen!

  challenge4

  Voor dat medicijn is sponsorgeld nodig, en wij gaan voor een megabedrag!
  Deze Mont Ventoux Challenge wordt georganiseerd door stichting Join4energy. De opbrengst van deze Challenge gaat volledig naar onderzoek ten behoeve van medicijnontwikkeling geleid door Prof. Dr. Jan Smeitink. Deze arts is verbonden aan het Radboud UMC in Nijmegen en is in een gevorderd stadium om deze kinderen te kunnen helpen.

  Wij gaan hem helpen
  Wij willen jullie vragen ons te helpen door geld te geven.Informatie over deze actie is te vinden op www.join4energy.nl. Van de deelnemers wordt een minimaal sponsorbedrag van € 1.000,00 per persoon gevraagd en hoe eerder wij dit bij elkaar hebben, hoe liever uiteraard! Help je mee aan een megabedrag?
  Op de site kun je vinden hoe je ons kunt sponsoren via de stichting. Ons rechtstreeks sponsoren kan natuurlijk ook, dan zorgen wij dat het op de juiste plek komt. Het mag in dat geval overgemaakt worden t.n.v. P. Bloemenkamp, NL83RABO0304557803, o.v.v. je naam en “Mont Ventoux Challenge”.

  Namens Max en Marit en hun ouders Angela en Antoinne, namens alle andere zieke kinderen, en namens Nico, Merel, Stan en mij;Héél erg bedankt voor het lezen van deze brief en indien je besluit een financiële bijdrage te storten; Je bent geweldig! Super bedankt!

  ventoux-challenge

  Join4energy

 • Veluwse MTB Wintercompetitie 2017/2018

  De inschrijvingen voor de Veluwse MTB Wintercompetitie 2017/2018 zijn geopend. Via de website https://mtb-competitie.nl/inschrijven/ kun je online je voorinschrijving regelen.

  De competitie start op 4 november 2017 met de eerste wedstrijd op ons clubparcours in Zutphen.

  De Veluwse MTB Wintercompetitie bestaat uit een serie van 9 mountainbikewedstrijden op en rond de Veluwe. De wedstrijden zijn laagdrempelig van opzet en zijn toegankelijk voor jong en oud.

  Kenmerken van de Veluwse MTB Competitie:

  • Regionale mountainbikewedstrijden in de Funklasse
  • Zowel jeugd als volwassenen
  • Altijd een leuk en uitdagend parcours
  • Laagdrempelige opgezet: naast de sportieve uitdaging staat altijd de lol voorop
  • Meedoen is belangrijker dan winnen

   

  Spreekt dit je aan? Aarzel dan niet en doe gezellig mee!

 • Zaterdag 7 oktober GOW Competitie Openingswedstrijd in Zutphen

  Zaterdag 7 oktober 2017 organiseert onze vereniging de openingswedstrijd in het kader van de GOW veldcross competitie. De eerste uit de reeks GOW wedstrijden wordt gehouden op ons clubparcours aan de Laan naar Eme 95 in Zutphen. Vorig jaar stonden er 270 renners aan de start. Alle publiek is welkom. Voor de catering wordt gezorgd.

  Programma :

  10:00  Start inschrijven
  11:00  Inrijden
  12:00  Start Jeugd groep 2 - 12 min.
  12:01  Start Jeugd groep 1 - 10 min.
  12:20  Start Jeugd groep 3 - 15 min.
  12:40  Inrijden Masters, niewelingen, dames - 15 min.
  13:00  Start Masters - 40min.
  13:45  Inrijden Niewelingen, dames, elite, amateurs, junioren - 20 min.
  14:05  Start Nieuwelingen - 35 min.
  14:06  Start Dames - 35 min.
  14:45  Inrijden elite, amateurs, beloften, junioren - 10 min.
  15:00  Start amateurs, elite, beloften - 50 min.
  15:01  Start junioren - 45min.
  15:50  Einde wedstrijd

  gow20162

  Voor meer informatie :
  www.gow.nu en http://www.etp-zutphen.nl/evenementen/gow-zutphen/

  Foto's:
  https://www.flickr.com/photos/etp-zutphen/sets/72157673746385960

   

 • Driedaagse ETP Zutphen 2017

  Driedaagse 2017

  De traditionele driedaagse van de ETP werd dit jaar gereden van vrijdag 18 t/m zondag 20 augustus. Als plaats van bestemming was, net als vorig jaar, gekozen voor het Westfaalse plaatsje Laer, hemelsbreed zo'n 45 km ten oosten van Winterswijk. De voornaamste reden voor deze keus was de ervaring van vorige keer, toen we bij hotel Smeddinck, een “altdeutsche Schänke mit Kaminzimmer en Biergarten”, een gastvrij onderkomen vonden. Bovendien leert de ervaring tevens, dat het prettig fietsen is in Duitsland, waar het landelijk gebied so wie so weinig verkeer kent en de automobilisten, die je er al tegen mocht komen rustig gedrag vertonen en je als fietsgroep zo mogelijk altijd voorrang geven.

  Bovenal is het weer een uitermate belangrijke factor bij het slagen van een driedaagse. En hoewel de weersverwachting allesbehalve gunstig was, hebben we toch prima fietsweer getroffen. Dat betekende een dikke meevaller!
  De fraaie fietsroute's, zoveel mogelijk langs rustige weggetjes, waren wederom door good-old Joop ten Ham uitgestippeld. Het blijft daarom spijtig, dat Joop zelf niet meer van de partij kan zijn. We missen hem node!

  Vrijdagmorgen om 8.00 uur verzamelden de 22 deelnemers zich bij het clubhuis, waar ze hun bagage in de luxe volgbus kwijt konden. Onder de deelnemers dit keer geen nieuwkomers, maar gelukkig wel de herintredende Jannes van Santen. Daarentegen was José Bruggeman gedwongen thuis te blijven door een gebroken sleutelbeen als gevolg van een ongelukkige valpartij van een paar weken geleden.

  Bij de welkomstkoffie in het clubhuis werd heerlijke taart geserveerd (aangeboden door de Bikestore). Albert Post was zoals vanouds bereid gevonden de volgbus te besturen, terwijl onze clubnestor Jan Arends de taak als bijrijder én geestelijk verzorger weer voorbeeldig op zich nam.
  Even voor negen klonk het startsein voor de reis naar Laer. Met de wind in de rug en een heerlijk temperatuurtje onder een bewolkte hemel, voerde onze kundige Mio-navigator Jan-Jaap, gesecondeerd door Dik Vriezekolk voor het tempo, het zwart-witte peloton moeiteloos achtereenvolgens langs Vorden, Linde, 't Zelle, Varssel, Veldhoek, Mariënvelde, Lievelde, Meddo, Huppel naar Vreden (net over de Duitse grens). Daar genoten we op een terras op het stadsplein van kaffee met Apfelkuche. Vervolgens ging de tocht onderlangs Ahaus naar Legden, alwaar in het drukbezochte restaurant “Hermanns Höhe” een drinkpauze werd gehouden.
  Het laatste deel van de route, waarbij het zonnetje zelfs doorbrak, voerde door Asbeck naar Schöppingen, van waar nog een paar pittige klimmetjes met mooie uitzichten, o.a. over de Schöppinger Berg, volgden naar Horstmar. Vanuit deze plaats was het niet ver meer naar de eindbestemming: hotel Smeddinck in Laer, waar we omstreeks 16.15 uur door “onze” Josef als oude vrienden werden verwelkomd.
  In de zonnige Biergarten was het daarna goed toeven. 's Avonds, na het voortreffelijke diner, bleef het in de Kaminzimmer, onder het genot van een drankje nog lang gezellig.

  De volgende ochtend was iedereen keurig op tijd aan het ontbijt en kon het peloton omstreeks 9.00 uur van start gaan voor de rondrit naar Tecklenburg. Overigens, een kleingedeelte van het peloton, bestaande uit Bert, Arie, Jannes, Evert en benjamin Peter ging een alternatieve route volgen richting Billerbeck.
  De weersomstandigheden waren iets minder dan gisteren, het waaide harder en af en toe heel dreigende luchten. Maar regen van betekenis kwam daar gelukkig niet uit.
  De prachtige route voerde ons door Nordwalde en Reckenfeld naar Hembergen, waarna tweemaal de Ems werd overgestoken. Vervolgens langs Saerbeck naar Birgte, waar de koffiepauze plaatsvond. Daarbij kon er schier oneindig apfelkuche mit geklopte zahne verorberd worden (later bleek daar wel een prijsje aan vast te zitten). Na Birgte over het Dortmund-Ems Kkanaal richting Ibbenbüren, waarbij nog een fikse klim genomen moest worden, met als beloning een heerlijke afdaling.

  20170818_135545

  Vanuit Ibbenbüren begon het echt pittige deel van de tocht, nl. door de uitlopers van het Teutoburger Wald. Zo reden we via Ledde om Tecklenburg heen, waarbij o.a. de klim naar de Fernmelde Turm nog in het geheugen ligt.
  Via Wechte ging het via rustige wegen, waarbij wedrom het Dortmund-Ems Kanaal en de Ems werden gekruist, naar Hembergen, alwaar een drinkpauze werd gehouden op een zonnig terras met als bonus: uitzicht op een trouwerij in de dorpskerk.
  Vanaf hier moesten de laatste 30 km via Reckenfeld en Nordwalde met de harde wind pal op kop worden afgelegd. Maar onder aanvoering van Jan-Jaap en de beresterke Dik, afgewisseld door Henk en Jan, haalden we gemakkelijk de finish. Daarbij moesten we zowaar toch nog even onder wat bomen schuilen voor een buitje en was Martin in de laatste 5 km zo ongelukkig een lekke band te krijgen, die nota bene door Henk Zomer adequaat moest worden verholpen.

  In de Biergarten van Smeddinck aangekomen, bleken de alternatieve rijders er al lang aan het bier te zitten.
  's Avonds na de voortreffelijke maaltijd met veel schnitzel moest ons gezelschap zich zelf vermaken, want er was ditmaal geen dorpsfeest. Maar dat kostte geen enkele moeite. Zo gingen de dames Helga, Dinie en Mariëlle “kezen” met Jan en Albert. Anderen maakten een ommetje door het doodstille dorp, waarbij Jan-Jaap zich als een droogkomieke moppentapper ontpopte. Na terugkomst bij Smeddinck, was het meteen weer gezellig en smaakten het Rolinckbier en de bruine bittertjes van Josef allemachtig goed.

  Vanwege de lengte van de thuisreis (130 km) was het vertrektijdstip zondagmorgen al om 8.30 uur gepland; toch bleek iedereen weer op tijd aan het ontbijt te zitten. Na het afscheid van herr Josef, die ons daarbij nog een plankje bruine bittertjes aanbood (al was het maar om de ketting te smeren) vertrok het peloton stipt op tijd uit Laer. Onder een lekker zonnetje, maar wél met een stevige wind op kop voerde de route ons de eerste 30 km door het prachtige heuvelachtige landschap van de Baumberge. Nauwelijks 3 km buiten Laer reed Hans lek (opmerkelijk dat dit fenomeen overigens zo weinig plaatsvond: slechts 3 lekke banden in 3 dagen!). Via Aulendorf en Billerbeck passeerden we in een pittige klim het klooster Gerleve, om daarna over de Coesfelder Berg de heuvels te verlaten. Via Tungerloh- Capellen bereikten we het ons allen nog bekende Gescher, waar we kundig omheen werden geloodst door Arie, die het eerste deel van de tocht een plaatsje in de volgbus had bemachtigd. Door het beulswerk op kop van afwisselend Dik, Jan-Jaap, Henk en Jan bereikten we al even na 11.30 uur Weseke, het dorp waar de koffiepauze bij de plaatselijke bakker was gepland.

  Helaas sloot die bakker op het moment van onze binnenkomst zijn zaak vanwege het dorpsfeest en werden we verwezen naar een restaurant in het dorp. Daar konden we dan eindelijk genieten van de welverdiende koffie en kuche. In Weseke namen we tevens afscheid van Mariëlle en Arno, die hier met de auto werden opgehaald om een feest in Zutphen nog te kunnen halen.
  Daarentegen fietste Arie na de pauze wel weer mee en via Burlo, Barlo en Hemden (waar we nog te maken kregen met een klein buitje) bereikten we de Nederlandse grens. Vervolgens reden we via Lintelo onderlangs Aalten naar de Radstake en vandaar was de laatste pauzeplaats Zelhem snel bereikt via Heelweg en Halle-Nijman, ondanks een lekke band van Jan.
  Bij “De Groes” in Zelhem werd nog een drankje genuttigd om daarna het laatste traject via Hengelo en Wichmond naar Zutphen in sneltreinvaart af te leggen. Zo bereikten we geheel volgens plan om 16.15 uur het clubhuis, hartelijk binnengehaald door het thuisfront en.... Joop ten Ham.

  De koffie, de belegde broodjes en de gehaktballetjes van de dames van de bediening vonden dankbaar aftrek bij het hongerige peloton. Ondertussen vermaakte Gé het gezelschap door zowat iedereen op de zijn bekende wijze in het zonnetje te zetten. Daarna bleef het nog lang gezellig in het clubhuis.

  20170818_084324

  Al met al was het weer een bijzonder geslaagde driedaagse zonder ongelukken en ander ongemak. Met andere woorden: een vette plus!
  Tot slot, waarbij ik namens alle deelnemers denk te kunnen spreken, nog even een bedankje aan Gé, de grote organisator en aan Albert en Jan, de geduldige bemanning van de volgbus. Albert blijkt intussen al meer dan 25 maal als bestuurder mee te zijn gegaan! Daarvoor nog extra dank! Ik kan nu al niet wachten tot de driedaagse van volgend jaar!

  Kees Scholl

   

  Voor een sfeerimpressie kun je hier alle foto's bekijken.

 • De Grote Clubactie 2017

  Onze vereniging doet mee aan de Grote Clubactie welke start op 16 september 2017. De Grote Clubactie is een loterij voor Nederlandse verenigingen. Door loten te verkopen, krijgen wij extra inkomsten die we goed kunnen gebruiken. Van de opbrengst gaat 80% direct naar de clubkas van Wielersportvereniging ETP Zutphen. Van de overige 20% wordt een loterij georganiseerd, waarbij lotenkopers vele prijzen kunnen winnen, waaronder
  € 100.000,-. Door uw aankoop van loten (€3,- per lot) kunnen we als extra stimulans nog beter onze doelen realiseren.

  De volgende prijzen zijn er te winnen : www.clubactie.nl/prijzen-en-winnaars

  De loten zijn te kopen via onze eigen pagina : www.clubactie.nl/actie/WielerverenigingETPZutphen1

  Of via de bonnenboekjes waar onze Jeugdafdeling mee langs de deuren gaat.

 • Vrije trainingen di- en do avond

  Vanaf dinsdag 29 augustus en op de donderdag vanaf 7 september kan er weer elke week vrij worden getraind (Veldrijden en Mountainbiken) op het ETP Clubparkoers, Laan naar Eme 95 in Zutphen, op de dinsdag- en donderdagavond, voor leden en niet leden vanaf 12 jaar en ouder. Niet leden lidmaatschap KNWU en/of NTFU verplicht ivm verzekering. Op de dinsdagavond van 19:00-20:30 en op de donderdagavond van 19:00-20:00. Niet leden zijn welkom voor 3 Euro per avond of 25 Euro voor het veldrit seizoen welke loopt t/m 31-01-2018.
  Veel renners (volwassenen en jeugd) gaan ook weer meerijden met de GOW-competitie http://gow.nu/

  .De GOW openingswedstrijd in Zutphen op ons clubparkoers zal (onder voorbehoud) waarschijnlijk plaatsvinden op zaterdag 7 oktober.
  Dit wordt bekend in week 37.

 • Albert Heijn Sportactie start 4 september

  Nog even en dan begint de AH Sportactie!

  De AH sportactie is een landelijke spaaractie waarbij klanten van Albert Heijn, van 4 tot 24 september, bij iedere 10 euro aan boodschappen 1 AH Sportzegel ontvangen. Bij 10 zegels is de spaarkaart vol. Elke volle spaarkaart geeft vervolgens toegang tot vijf keer gratis sporten!

  Ook onze vereniging doet ook mee met de AH Sportactie! 
  Kom je bij ons Wielrennen of Mountainbiken ?

  Zie voor het aanbod en het aanmelden: https://ahsportactie.nl/

 • ETP-toertocht voor Amref Flying Doctors

  Wielersportvereniging ETP Zutphen wil het project van de Amref Flying Doctors door het organiseren van een toertocht ondersteunen. Onze vereniging organiseert op 10 september 2017 een toertocht van 110 km voor het goede doel. Twee van onze leden, Ferdy van der Werf & Martin Botter rijden in februari 2018, 600km voor de AFRICA-CLASSIC. Wij trakteren tijdens deze tocht op een heerlijk ontbijt en onderweg, op koffie met gebak. Het inschrijfgeld komt geheel ten goede van Amref Flying Doctors.
  http://2018.africaclassic.nl/uganda-challenge
  http://2018.africaclassic.nl/etp-team

  Het programma is als volgt :

  Zondag 10 september:

  • 07.00 uur ontvangst in clubgebouw Wielerpark
  • 07.30 uur ontbijt aangeboden door de Wielersportvereniging ETP-Zutphen
  • 08.00 uur  vertrek in groepen voor de toertocht van ong. 110 km
  • 10.00 uur ontvangst  met koffie en appeltaart bij:

  Bio vakantieoord  aan de Wekeromseweg in Arnhem

  • 11.00 uur start 2e deel toertocht
  • 13.00 uur einde tocht bij clubgebouw Wielerpark

  Voor leden en niet leden

  Deze tocht staat open voor leden en niet leden.
  Prijzen :          leden               € 10,-

  niet leden       € 15,-

  Van het inschrijfgeld gaat € 10,- pp naar Amref Flying Doctors via de sponsoring van het ETP-team (onze leden Ferdy van der Werf en Martin Botter), dat in februari 2018 de Uganda Challenge gaat rijden.

  Route

  De route kun je downloaden in gpx en bekijken op onze site.
  https://www.etp-zutphen.nl/evenementen/flying-doctors

   Voorinschrijving tot 6 september.

  Voor deze tocht vooraf inschrijven op:
  https://inschrijven etp-zutphen.nl/toertocht-uganda-challenge
  De reguliere clubrit voor die dag vervalt !

  Graag tot ziens op zondag 10 september!

 • Ronde van Zutphen 2 augustus 2017

  A.s. woensdag 2 augustus vindt er in de historische binnenstad van Zutphen weer 'De ronde van Zutphen' plaats. De ronde van Zutphen is in het midden van de week een geweldig evenement om de plaatselijke helden van Zutphen van dichtbij mee te maken.

  Parcours
  De start vindt plaats op de Houtmarkt waarna de renners over de kasseien langs de terrassen via de Groenmarkt links af de lange Hofstraat inslaan. Via de Martinetsingel en de Pelikaanstraat komen de renners weer op de Houtmarkt.

  Om 18:00 uur vindt de start plaats van de Amateurs, Sportklasse en Junioren met onder anderen onze eigen ETP'er Joren Bloem. Na 50 km weten we wie de winnaar is.

  Om 19:30 vindt de start van de Elite en belofte plaats met daarin ondermeer Yannick Vrielink, Olav Wallinga, Beau Duvigneau en Maikel Willemsen. Zij rijden een wedstrijd over 80 KM.

  Zware koers
  Het beloofd woensdag een mooie dag te worden dus kom allen kijken naar deze prachtige koers midden door onze historische binnenstad! De Ronde van Zutphen is bekend en volgens sommigen zelfs berucht. Het is een wedstrijd waarbij geen enkele meter gemakkelijk loopt, met veel bochten en natuurlijk het vals plat en de klinkers zorgen elk jaar voor een waar spektakel in Zutphen.
  Het zware parcours veroorzaakt vaak een grote schifting in het peloton waardoor er een open strijdt ontstaat. Een open strijdt die vaak wordt gewonnen door de sterkste. Dat maakt de Ronde van Zutphen een geweldig koers om te rijden en om als toeschouwer vanuit de terrassen te bekijken.

  ronde van Zutphen langs de terrassen

 • 'Harry' uit Eritrea blijkt fietstalent

  Huruy Gebrihiwet (24) had tot voor kort nog nooit gefietst, maar behoort binnen twee maanden al tot de A-groep van de Zutphense wielersportvereniging ETP.

  Door Luuk Stam

  Ooit op een wielrenfiets rijden, dat was voor Huruy Gebrihiwet een droom. In de stad Barentu waar hij met zijn oma in Eritrea woonde, is er elke week een wielerwedstrijd te zien. Wielrennen is hier de nationale sport. Sommige renners halen zelfs de wereldtop. Daniel Teklehaimanot droeg in 2015 als eerste Afrikaan de bolletjestrui in de Tour de France en is in Eritrea een grootheid.
  Harry

  'Harry' – zoals zijn Zutphense clubgenoten Huruy Gebrihiwet noemen – stond bij de wedstrijden in Eritrea altijd langs de kant. Van zelf fietsen kwam het nooit. Er was geen geld voor. Dat hij nu in Nederland de mogelijkheid krijgt om bij de wielerclub in zijn nieuwe woonplaats Zutphen te fietsen, is voor hem dan ook een droom die uitkomt. Via zijn taalcoach kwam Gebrihiwet in contact met voorzitter Stan Hompe.

  Bijna twee jaar is hij nu in Nederland. Nog altijd heeft de 24-jarige vluchteling uit Eritrea geen geld voor een fiets en een wieleruitrusting, maar de hulp komt van alle kanten. Via een crowdfundingsactie was in een mum van tijd het geld voor een fiets en een setje kleding binnen. De schoenen van ETP-voorzitter Hompe bleken hem precies te passen. En contributie hoeft hij niet te betalen. "Zo'n jongen heeft niks", verklaart Hompe. "Dit gun je hem."

  Gebrihiwet begon een kleine twee maanden geleden in de B-groep van de Zutphense wielerclub. Hier ligt de gemiddelde snelheid zo rond de 28 kilometer per uur. Te langzaam, zo vond de Afrikaanse twintiger. Hij wilde afzien en strijden zoals hij dat de wielrenners in zijn thuisland zag doen. Een stukje op kop fietsen en vervolgens weer op het gemakje verscholen in de groep zitten praten, dat was niets voor hem. De A-groep van de Zutphense fietsclub rijdt gemiddeld ongeveer 32 kilometer per uur. Dat bevalt 'Harry' een stuk beter en dus rijdt hij nu met de snelste Zutphense wielrenners mee. Waarschijnlijk fietst hij binnen een maand zelfs al zijn eerste wedstrijd. "Maar eerst moet hij de basis van het wielrennen nog beter leren", vindt Stan Hompe. "Sturen, remmen en je bewegen in een groep."

  Dat er in de nieuwkomer een wielertalent schuilt, heeft de voorzitter echter al wel gezien. Met zijn ranke lijf komt de Eritreeër gemakkelijk de klimmetjes op. Geregeld fietst hij dan ook op de Posbank. Stiekem droomt hij ervan om ooit net zo goed te worden als nationale wielerheld Daniel Teklehaimanot en Merhawi Kudus, die andere wielerprof uit Eritrea die ook al in de Tour de France reed. De wedstrijden waarin Gebrihiwet zal beginnen, zullen in zijn ogen in ieder geval maar weinig publiek trekken. Dat bleek al toen hij onlangs met ETP-voorzitter Hompe een kijkje nam bij de Ronde van Wichmond. Hij trof er langs de kant niet meer dan een enkele dorpeling en wat familie en vrienden van de deelnemende renners. "In Eritrea zouden er bij zoiets echt duizenden mensen staan", vertelt hij.

  Wie Gebrihiwet op de fiets aan het werk ziet, kan bijna niet geloven dat hij hier tot voor kort compleet onbekend mee was. Zijn tenue zit als gegoten, de handjes gaan over het stuur als een prof en zelfs het in- en uitklikken van de pedalen gaat soepel. Over een bestaan als prof durft deze jongen echter nog niet teveel te denken. Dat hij überhaupt fietst, maakt hem al heel dankbaar. "Ik ben heel blij", vertelt hij. "En deze mensen zijn allemaal zo lief." Hij wijst naar zijn clubgenoten die zich inmiddels bij het clubgebouw hebben verzameld voor de dinsdagavondrit. Als de eerste groep aanstalten maakt om te vertrekken, richt de Afrikaanse wielrenner zich tot Stan Hompe. "Is dit de A-groep?", vraagt hij. De voorzitter knikt. "Dan moet ik mee", zegt Gebrihiwet resoluut. En hup, weg is hij. Op naar misschien wel een heel mooie toekomst in het wielrennen.

  Bron : Contact Zutphen-Warnsveld http://www.contactzutphen.nl/nieuws/algemeen/167864/-harry-uit-eritrea-blijkt-fietstalent-?redir

   

Artikelen 1 tot 10 van 200 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 20