Zaterdag 12 april stond voor de nieuwelingen van achterhoek 2000 de Zuiderzeeronde op het programma. Een wedstrijd door de polders in en rond Dronten. Een koers van 90 km. Namens ETP Zutphen stonden Yannick Vrielink Melvin Schiphorst en Joren Bloem aan de start.
De eerste 20 km deed het peloton het relatief rustig aan. Helaas voor Melvin was de koers na 15 km al beƫindigd hij was betrokken bij een valpartij.
Yannick probeerde het samen met een andere renner na 10 km. Helaas voor hem werden ze na 15 km weer gegrepen door het peloton. Inmiddels was de wind flink toegenomen. Na 30 km draaiden de renners de dijk op bij Lelystad. Hier had de wind vrij spel en dit had zijn effect op het peloton. Aan het eind van de dijk lag het peloton in 3 stukken en de eerste afvallers werden inmiddels gemeld door de koersradio.
Yannick reed namens ETP in de eerste groep, kort gevolgd door Joren in de tweede groep. Doordat er vooraan niet doorgereden werd, kwamen de verschillende groepen weer bij mekaar en kon er weer van voor af aan begonnen worden.

Het peloton bleef intact tot 45 km koers. Het peloton kwam Lelystad uit en het peloton werd op een lang lint getrokken met Yannick nog steeds goed voorin. Weer brak het peloton in 3 stukken. Inmiddels was het peloton flink uitgedund door het hoge tempo en de inmiddels flink aangetrokken wind. De overige renners van achterhoek 2000 hadden toen al de strijd moeten staken. Alleen Yannick en Joren waren nog in koers. Yannick in de tweede groep en Joren in de derde groep.
Hoe dichter we bij Dronten kwamen, hoe dichter de tweede groep bij de eerste kwam. Zo’n 5 km voor er een start werd gemaakt met de plaatselijke ronde in Dronten sloot de tweede groep aan bij de eerste groep. Dat betekende dat er nu 45 man in het eerste peloton zaten met onder ander Yannick. Met op 2 minuten een kleine groep van 12 renners waaronder Joren.
In de plaatselijke ronde van 7,6 km konden de renners zich gaan opmaken voor de eindsprint, Door de chaos in de sprint besloot Yannick het verstandig te laten lopen en werd uiteindelijk keurig 40. Joren werd helaas door de jury in de plaatselijke ronde om onduidelijke reden uit koers gehaald.
ETP kan terugkijken op een klassieker met een goed resultaat, volgende week, is kleine Hein in Emmen aan de beurt, hier zal alleen Joren namens ETP zijn opgesteld. Hieronder een mooie compilatie van de nieuwelingen koers.