Achteraf bleven we met een dubbel gevoel zitten, enerzijds zeer tevreden over een boeiend programma met twee unieke derny wedstrijden en anderzijds teleurstelling over opnieuw een regenachtige avond met een spiegelglad parcours.

Om 17:00 gingen 12 junioren van start achter derny’s. Een sterk veld en een boeiend gevecht om de eer. De prachtige klassieke derny’s, glimmend gepoetst, en 12 fanatieke junioren erachter. Voor de ETP reed Mitchel Vrielink mee. Mitchel wilde natuurlijk winnen in Zutphen en dat lukte hem uiteindelijk ook nog na een spannende slotronde.

<iframe width=”640″ height=”360″ src=”https://www.youtube.com/embed/FH_pNoObKjw?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Een nieuwe combinatie van categorieĆ«n ging om 18:00 van start voor het eerste criterium: (B) Amateurs, sportklasse en junioren samen voor de wedstrijd over 50 km. Ondanks de lichte regenval werd het een boeiende wedstrijd,waar helaas maar weinig ETP’ers aan deelnamen.

De publiekstrekker werd de race van de 12 prominenten achter de derny’s. Met o.a. Erik Breukink, Harry Rozendaal, Theun Mulder, Henk Lubberdink en Leon van Bon. Aangestuwd door de soms hilarische verhalen van microfonist Hans van Bon, inderdaad de vader van,werd het redelijk massaal opgekomen publiek onderhouden. Deze vermaakten zich kostelijk. Wat zou de Ronde zijn zonder Van Bon?

Uiteindelijk finishte Leon van Bon als eerste, nadat het publiek meerdere malen Johan van der Velde had moeten aanmoedigen, toeschreeuwen. Johan had grote moeite de rest te volgen en reed met een steeds roder wordend hoofd rond. Gelukkig haalde hij veilig de eindstreep.

De derny’s waren een succes, dat de ETP alleen maar kon organiseren met een flinke financiĆ«le ondersteuning van de Stichting Zutphen Sportief en de gemeente.
Als afsluiting reden de Elite/Beloften hun wedstrijd over 80 km. De regen was hier een stevige spelbreker. Het peloton viel al gauw in stukken uiteen. Desondanks toch ook hier een mooie wedstrijd. In een zeer hoog tempo reden de toppers over het parcours. In de bocht Houtmarkt-Lange Hofstraat gingen er regelmatig renners onderuit, gelukkig zonder vervelende gevolgen. De meesten stapten gauw weer op de fiets en reden hard door.
Wat een bikkels! In een spannende finale won uiteindelijk Dylan Groenewegen voor Eddy van IJzendoorn.

Helaas waren de derny wedstrijden een eenmalige gebeurtenis. Jammer, want vooral de oud profs waren een enorme publiektrekker.