Een aantal ETP-ers doet de wintertraining deels op Zwift. Vijf van hen zitten inmiddels in een speciale  ETP-Zwifters WhatsApp groep en fietsen af en toe met elkaar op Zwift of moedigen elkaar aan.

Zwift is een virtuele fietsomgeving, waar je ‘digitaal’ kunt fietsen via je pc of tablet. Je hebt wel een smarttrainer nodig die via bluetooth of Ant+ met de app op je pc of tablet communiceert.

Het heeft diverse virtuele parcoursen in Londen, Richmond en Watopia (speciaal gecreëerd), vlakke-heuvel- en bergritten. Je kunt dit individueel doen of in een groepsrit(Event) waarvoor je je kunt aanmelden. Er zijn diverse ook wedstrijdvormen. Je kunt zelf trainingsvormen samenstellen, maar ook kiezen uit de vele beschikbare trainingen, waar ook vaak een opbouw in zit.

Via bluetooth of Ant+ van je fietstrainer wordt de weerstand bij beklimmingen of trainingen automatisch verhoogd of verlaagd. Aan het eind van de rit krijg je altijd een overzicht met jouw prestaties. Je account kun je aan Strava, Garmin of een andere app koppelen.
Afbeelding1Op Zwift fietst je altijd met anderen van over de hele wereld en je ziet ook in beeld wie er bij jou in de buurt fietsen. De namen staan in beeld vermeld plus de tijd die ze voor of achter je liggen. Als je in iemands wiel zit dan heeft dan voel je de verminderde weerstand. Ook vele profs maken gebruik van Zwift. Er zijn zelfs teams die groepsritten organiseren of talentscoutingsevenementen.

Het is ook bedoeld als sociale fietsomgeving. Je kunt met elkaar communiceren via een speciaal geluidskanaal op getypte berichten, je kunt elkaar kudo’s geven. Daarnaast zit er een soort van spelelement in. Er zijn diverse upgrades te verdienen bij het bereiken van een bepaald aantal kilometers of behaalde wattages, zoals fietsen, wielsets, kleding (uiteraard ook virtueel). Onderweg zijn er ook ‘gadgets’ te verdienen om een tijdje lichter te rijden of aerodynamischer e.d.

Afbeelding2

Je moet wel een account aanmaken via de website my.zwift.com waar je maandelijks voor betaalt (tot 15 dec. € 10, daarna € 15 p.m. en per maand opzegbaar).  Overigens kun je Zwift gratis uitproberen (25 km. per maand).

Afbeelding3

Een aantal leden zijn heel enthousiast en hopen met meer ETP-ers op Zwift te fietsen en wellicht kunnen we t.z.t. een eigen ETP-event aanmaken. Hoe gaaf zou dat zijn. Vind je het leuk om deel uit te maken van de ETP-Zwifters-appgroep, meld je dan aan bij e_verstegen@hotmail.com of martinbotter@martinbotter.nl

Voor meer informatie over Zwift kijk op : www.zwift.com