Copy
NIEUWSBRIEF MAART 2022
Beste leden,
 
Met de storm van het derde weekend in februari, waaide op 11 februari de 65e verjaardag van de wielersportvereniging ETP voorbij. Op de Algemene ledenvergadering van 9 juni willen we daar graag alsnog een feestelijke tint aangeven. 22-02-2022 was een dag waarop er veel getrouwd is, deze datum zou extra vertrouwen geven. Wat ons vertrouwen geeft is dat het voorjaar er aan zit te komen. De boerenkool tocht is de traditionele afsluiting van het winterseizoen en start van het wieler-toerseizoen. Diverse leden zijn bezig om hier een succesvol en gezellig evenement van te maken. 6 maart is het zover. Hiernaast worden er voorbereidingen getroffen voor de jeugd en volwassenen verderop in het jaar. Het jeugdkamp, driedaagse en Vedetten weekend beginnen al vorm te krijgen. Wat minder vorm krijgt zijn de evenementen die in de regio georganiseerd werden. We merken dat corona een gat heeft geslagen in de betrokkenheid en dat vrijwilligers die op dat niveau actief waren, afhaken. Dat is spijtig. We proberen als bestuur waar mogelijk support te geven om die activiteiten die voor onze leden belangrijk zijn te ondersteunen.
 
Als bestuur wensen we jullie allen een goede start van het voorjaar waarin Plezier, Passie en Prestatie elkaar vinden.
 
Veel plezier
De veurzitter
Zaterdag Trainingen MTB-Jeugd
 
We hebben gehoord dat de jongere renners de MTB-jeugdtraining op zaterdag te zwaar of niet leuk vinden omdat deze vooral op duurtraining gericht is. Door het ontstaan van de gemarkeerde routes is de training steeds meer gericht geraakt op het fietsen van die routes. Om de MTB-training toegankelijker te maken voor de jongere renners gaan we de trainingen aanpassen en meer focus leggen op techniek en plezier. Vergelijkbaar met de Woensdag training, maar dan op locaties rond Zutphen. De verdeling tussen techniek en een tochtje fietsen zal ongeveer 50-50 worden. Bij de jongeren wat meer aandacht naar techniek, bij ouderen wat meer aandacht aan een tocht fietsen. De zaterdagtraining is dus ook zeer geschikt voor zowel de minder ervaren rijders als de ervaren rijders.
 
Meerdere Zaterdagen hebben we een bus tot onze beschikking om fietsen te vervoeren. Ook rijden er meerdere auto’s zodat iedereen mee kan.
MTB Jeugdkamp
Deze zomer zijn we weer in de gelegenheid om een jeugdkamp te organiseren. We hebben de groepsruimtes van de Heksenlaak in Barchem (https://www.heksenlaak.nl/) gereserveerd in het weekend van 24 t/m 26 juni. Houd deze data vrij. We gaan er wat leuks van maken! Volgende nieuwsbrief meer.
Parcours beheerder:
 
Mij is gevraagd om een stukje te schrijven over het onderhoud en aanpassingen voor het MTB-parcours, wat hier zoal bij komt kijken. Eerst zal ik mij voorstellen voor degene(n) die mij nog niet kennen. Martin Groot Roessink, geboren en grotendeels opgegroeid in Warnsveld en Zutphen. Al 30 jaar gelukkig getrouwd met Marga, twee dochters van 23 en 20 jaar. In het dagelijks leven beroepschauffeur in de stenentransport.

Het parcours aanpassingen en onderhoud

Door mijn ervaring in het werkverleden als Loonwerker in de agrarische en grondverzet sector weet ik de juiste wegen veelal goed te vinden om iets te realiseren. Het begint vaak met ideeën binnen een groep parcours onderhoud medewerkers. Hier zitten vrijwilligers in die zich ten alle tijden willen inzetten om erover mee te denken. Na een klein overleg met elkaar, afgelopen jaren door de corona perikelen helaas niet van gekomen, zullen er materialen, werktuigen geregeld moeten gaan worden. Hiervoor kunnen terecht bij Wissels groep in Zutphen terecht en bij De Covik in Steenderen. Materialen, die jullie vast wel eens hebben zien liggen achter op het parcours, worden door leden die bij of via hun werkgever de materialen kunnen krijgen. Vervolgens wordt er een datum geprikt en gaan we aan de slag. En uiteraard onder goede begeleiding van parcoursbouwers.
 
Onderhoud
 
Heel veel wordt gedaan door een groep vrijwilligers die op de dinsdagochtenden op en om het parcours te vinden zijn. Deze vrijwilligers zijn echt ondenkbaar. Zij verrichten in al hun vrije tijd veel onderhoudswerkzaamheden. Verder wordt er voor het maaien van het parcours een extern bedrijf benaderd om de maai werkzaamheden te verrichten. Op de bulten en gaten/kuilen te onderhouden wordt meestal een klusdag gepland waarbij we aan alle leden vragen om te komen helpen. Helaas is door de corona hier de laatste 2 jaar niet niet veel van gekomen.
Beheer Clubgebouw Wielerpark
 
Stel je voor je komt het clubgebouw binnen in deze tijd , het is koud, de verwarming doet het niet, de verlichting is uit, al met al geen clubgebouw waardig. Terug in de tijd, september 1992. Een stukje terrein op de hoek van het parkeerterrein Be Quick is beschikbaar. Via B&W kwam de goedkeuring.
 
De begroting werd doorgenomen en besloten werd dat Gerard Lam en Stan Hompe bouwpastoors werden.
De diverse vergunningen werden aangevraagd en in korte tijd gehonoreerd. Snelheid was geboden zodat op 30 september werd begonnen met het verplaatsen van het oude gebouw van de biljartvereniging naar de huidige locatie. Totaal 60.000 kg aan vloerplaten werden in 5 diepleggers verplaatst van de locatie waar nu de brandweerkazerne staat naar de Laan naar Eme. Kraanbedrijf Mario Lammerts, transportbedrijf van Opijnen, Bierhof stratenmaker , Schrijvers Metalen , Avo bouw Nijverdal , allemaal bedrijven die ons zeer ter wille waren.

In een strak schema werden de vloeren geplaatst, wanden gemonteerd en dakplaten geplaatst. Met behulp van een 20-tal ETP-vrijwilligers werd de afvoeren aangesloten, de energie aangelegd en alles wat in en om een gebouw thuishoort geplaatst en aangesloten. Tot de opening bleven zij elke week actief voor de benodigde werkzaamheden.Vrijdag 3 oktober in grote lijnen staat alles en kunnen we starten met afwerken. De begroting van ƒ 40.000 werd strak aangehouden en in de bouwperiode niet overschreden.
De Omni-vereniging, de Wielervereniging en de Toerclub droegen bij aan de financiering . Clubleden hielpen met de financiering door certificaten te kopen van ƒ 250 / ƒ 500 die in 10 jaar werden afgelost met toegevoegde rente. De kranten berichten dat in korte tijd een gebouw werd neergezet door een staaltje zelfwerkzaamheid van de Emper Toer Ploeg. Op 12 februari 1993 werd het gebouw geopend door wethouder Noorderwier. Al met al een gebouw die in onze sport aanzien heeft. Maar dit kan niet zonder de vele vrijwilligers die zorgen dat het gebouw bewoonbaar , netjes en schoon blijft.

Elke 2 e dinsdag van de maand is in de morgen groot onderhoud, de vloeren worden geschrobd, toiletten gereinigd, deuren en wanden schoongemaakt en alle ramen worden gelapt. Ook voor de tuin rondom en het dak zijn vrijwilligers in de weer. Omdat Sanquin aangemerkt wordt als een vitaal proces en daardoor in de corona periode gebruik blijft maken van ons gebouw ,hebben wij gezorgd dat het gebouw volgens de RIVM voorschriften in uitstekende staat verkeerd.
 
Het gebouw heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Het plafond werd vervangen, de gaskachels maakten plaats voor centrale verwarming, de keuken werd geheel gerenoveerd en het digitale tijdperk deed zijn intrede . De tl-armaturen werden vervangen door Led armaturen tevens werd een beamer aangesloten.
Een ieder kon weer veilig zitten op onze vernieuwde stoelen. Omdat de verzekering aangeeft hoe om te gaan met brandbare materialen in en om het gebouw , verzorgen wij het laten keuren van de elektrische installatie volgens NEN 3140/1010 en de keuringen voor de brandblusapparatuur. Rondom het gebouw werd door de gemeente een camerasysteem gebouwd waarbij de Etp een optie nam voor de digitale bewaking van de container. Ook voor deze klus werden vrijwilligers ingezet voor het aanleggen van een ondergrondse Cat 5 kabel van het clubgebouw naar de container, onze fietsen worden nu digitaal bewaakt. De komende klus in april zal zijn het vervangen van de twee houten kozijnen aan de Laan naar Eme en het vervangen van de vier rolluiken door inbraakwerende elektrische rolluiken. Hiervoor is het nodige voorwerk gedaan.
 
Voor het technisch beheer zijn wij nog steeds op zoek naar leden die op de 1 e dinsdag van de maand van negen tot twaalf hulp kunnen bieden voor onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden. Maar ook voor andere diverse werkzaamheden zoals omschreven zijn leden welkom. De gemiddelde leeftijd van deze werkgroep is boven de 75 jaar nieuw bloed is daarom dringend gewenst ! Meld je aan bij technischbeheer.clubhuis@etp-zutphen.nl wij helpen je graag verder !
Contributie-inning
We willen jullie er graag op attenderen dat de komende weken de jaarlijkse contributie wordt geïnd via automatische incasso. De contributie van de ETP is ook in 2022 hetzelfde gebleven. De contributies van NTFU en KNWU daarentegen zijn wel enigszins verhoogd. De contributiestaffel ziet er in 2022 als volgt uit:
 
2022                                 Lid ETP-     
NTFU        
  Lid ETP-     
KNWU       
  Lid ETP-
NTFU-KNWU
Contributie ETP             € 55,00   € 55,00   € 55,00
Contributie NTFU   € 37,54   -   € 37,54
Contributie KNWU       € 12,00   € 12,00
             
Totale contributie   € 92,54   € 67,00   € 104,54
 
De NTFU hanteert een kortingsregeling voor gezinsleden en voor een dubbel lidmaatschap. In dat geval bedraagt de contributie voor de NTFU respectievelijk  € 33,85 en € 3,11.
 
Als je vragen hebt over de hoogte van de contributie of over de inning aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via: ledenadministratie@etp-zutphen.nl of via penningmeester@etp-zutphen.nl .
Wegseizoen 2022.
 
Wat verandert er het komende seizoen in de kantine van de ETP?
Het afgelopen jaar heeft Jos van Keeken het beheer van het clubhuis op zich genomen. Dit was een flinke uitdaging, maar met de hulp van diverse oud gedienden is het gelukt. Veel werk is gaan zitten in de inkoop, het op voorraad houden van de spullen en het opmaken van de kas. Voor dit seizoen hebben we een aantal vrijwilligers bereid gevonden om Jos te helpen bij de inkoop en voorraadbeheer. Vele handen maken het werk lichter. Dit seizoen willen we dan ook de overstap maken naar het digitaal betalen om het werk (kas opmaken) van Jos en de penningmeester transparanter en makkelijker te maken. We hebben het het afgelopen jaar allemaal wel gemerkt dat alles duurder is geworden, Zo ook bij de ETP. Ook wij ontkomen er dan ook niet aan om de prijzen in de kantine licht te verhogen.
 
Opstart wegseizoen 2022.
Op Maandag 21 Februari zijn alle Wegkapiteins bij elkaar geweest onder leiding van Toercoordinator Bram van Swaaij, om de puntjes voor het seizoen weer op de spreekwoordelijke “I” te zetten. Diverse zaken kwamen aan de orde zoals het rijden in de groep alsmede de diverse snelheden. Een aantal zaken zijn deze avond expliciet naar voren gekomen en willen wij hieronder extra onder de aandacht brengen.
 
Speciale aandacht willen wij vragen aan alle deelnemers van onze toerritten:
  • Gedraag je als een waardig verkeersdeelnemer en houdt rekening met je medeweggebruiker. uiteindelijk zijn wij niet alleen op de weg.
  • Max 12 rijders in een groep. Splits niet onderweg maar doe dit bij het clubhuis.
  • Geef duidelijk de signalen door in de groep. Iets wat voorin zichtbaar is, is achterin soms een uitdaging om überhaupt nog te kunnen ontwijken. Denk aan de gebruikelijke signalen: Voor, tegen, paaltje etc. immers kennen wij ze best.
 
Het staat iedereen vrij om te rijden in de groep welke bij jou past of waar je je prettig voelt. Echter zijn er afgelopen jaar diverse vervelenden momenten geweest doordat mensen uit snellere groepen willen “uitfietsen” in een minder snelle groep, iets wat geen enkel probleem hoeft te zijn en wat wij ook zeker niet willen ontmoedigen. Accepteer dan wel dat in deze groepen waarschijnlijk anders gereden wordt als je gewend bent bijv. niet in een waaierrijden bij een straffe wind of kop over kop rijden maar 2 aan 2. Accepteer dit en gedraag je als een waardig groepslid en draai en werk mee in de groep zoals voor hen gewoon is.
 
Er zijn binnen de ETP door de jaren heen 2 manieren van draaien ingevoerd, te weten:
  • Het doordraaien, het kop over kop. Oud ETP gebruik
  • 2 aan 2 waarna over een x aantal meters de rechter rijder zich laat afzakken.
Onder de groepen zijn verschillende ideeën over deze manieren.
Wij willen dan ook geen van beide manieren als de beste profileren en laten dit aan de Wegkapitein hoe er in de groep zal worden gereden.
 
Routes 2022
Diverse routes zijn op een aantal punten aangepakt dit jaar.
Op de ridewithgps pagina van de ETP staan alle actuele routes voor 2022.
 
De wegkapitein in de groep is een “leider” zonder een echte leider te zijn, iemand die dus ook gewoon lekker mee fietst en geen politieagent is en zal zijn.. Hij of zij is het aanspreekpunt onderweg voor nieuwe leden, bij calamiteiten degene die de coördinatie op zich neemt en zorgt dat er sociaal en veilig gereden wordt. Het is allemaal vrijwilligerswerk en wordt dan ook door deze mensen met plezier gedaan voor en door ETP leden. Accepteer dan ook dat op sommige momenten de wegkapitein de groep aanspreekt en ga met wederzijds respect met elkaar om.
 
Heb je ideeen voor het ETP toerrijden bespreek dit dan met de Toercoordinator Bram van Swaaij.  coordinator.toer@etp-zutphen.nl
Nieuwe aanpak wegseizoen jeugd
 
Het wielerseizoen staat weer voor de deur. De jeugdtrainingen voor leden vanaf 14 starten elke dinsdag in maart om 18.30 uur vanaf het ETP clubgebouw en de eerste rit is op 22 maart aanstaande.
 
Frans-Peter Dechering verzorgt de trainingen samen met een andere begeleider. Het programma is mooi afwisselend en de routes zullen 40-50km zijn. De eerste rit zal korter qua kilometers zijn (opwarming na de winterperiode). Vanaf april dinsdag 5 april starten de trainingen om 19.00 uur. Daarnaast is het in samenspraak ook mogelijk om 2 lussen van 35+25km te doen, zodat iedereen kan aanhaken of zijn/haar energie kwijt kan. In de jeugd groepsapp kan iedereen zich aanmelden en staat de laatste trainingsinformatie. In het komende seizoen is eveneens een aantal leuke ‘klassiekers’ in het verschiet.  De techniektrainingen van Bob Mesman zijn niet meer op een vaste avond, maar naar behoefte. Zeker onervaren (nieuwe) leden kunnen er gebruik van maken. Aan de hand van de behoefte worden deze trainingen gepland.
 
In april starten de trainingen gelijktijdig met de volwassenen (toerleden) om zo zichtbaarder te zijn binnen de club.
Werving nieuwe leden:
Uiteraard zijn nieuwe jeugdleden (ook MTB-leden die naast de trainingen op de MTB [woensdagavond] het wielrennen willen proberen, van harte welkom en kunnen zich aanmelden bij Michelle Visser via coordinator.wielrennen@etp-zutphen.nl
Zomer avond competitie Doetinchem.
 
Sinds jaar en dag houdt RTV de Zwaluwen op 20 Donderdagavonden in het voorjaar en zomer hun zomeravondcompetitie DAC genaamd. Zo ook dit jaar weer met de start op 7 April. Veel clubrenners en regionale renners uit de regio nemen deel aan deze laagdrempelige competitie, zo ook vanuit ETP is er een groep die bijna iedere wedstrijd aanwezig zijn. Altijd al getwijfeld hoe het is om een wedstrijd te rijden op de racefiets, dan is dit de kans om het eens te ervaren. Kijk dan eens op de site van rtv de zwaluwen https://rtvdezwaluwen.nl/
 
3 April Hoogmis rit.
De hoogmis is de bijnaam van de ronde van Vlaanderen, al een aantal jaren organiseert de ETP dan een rit genaamd “de hoogmis rit” ook dit jaar willen we de draad weer oppakken En hoor ik jullie denk…… dat wordt dan 267,5 km fietsen met 5 kasseienstroken, 14 hellingen en wat nog meer nodig is om af te zien op de fiets. Nee….zo erg wordt het allemaal niet gelukkig maar…
 
Helemaal geen uitdaging dan ??, jawel de route deze is wat langer dan gewoonlijk bij de ETP ca 100 km en ca 160 km en zal door de mooie Achterhoek lopen in de richting van Winterswijk. De koffiestop onderweg is op een centrale plek waar zowel de 100 als de 160 komen. De start van de rit is voor beide afstanden 8.30uur en verzamelen bij het clubgebouw waar de groepen gevormd kunnen worden. Op deze dag is dan ook geen reguliere ETP zondagsrit.

Tot 27 maart kun je hier inschrijven voor de deelname. Dit is alleen bedoeld om door te kunnen geven aan de koffie stop met hoeveel mensen wij aanschuiven. Deze stop wordt door de ETP aangeboden.
 
Nogmaals inschrijven is verplicht.
 
LET OP het dragen van clubkleding is het herkenningspunt voor de koffiestop locatie.  Geen ETP kleding betekent dat koffiestop voor eigen rekening zal zijn. Heb je nog geen ETP kleding meldt dit de Zondagochtend dan ontvang je een consumptiebon.
 
De routes voor deze dag zijn vanaf 31 Maart op de Ridewithgps clubpagina van ETP te vinden onder het tabblad events.
 https://ridewithgps.com/organizations/7973-etp-zutphen/home
 
De organisatie:
Bram van Swaaij en Marcel Kluin.
 
Voor vragen mail bestuur.weg@etp-zutphen.nl of coordinator.toer@etp-zutphen.nl
Met sportieve groet,
 

Marcel Kluin, Bestuurslid Weg
E:  bestuur.weg@etp-zutphen.nl

Laan naar Eme 95, 7204 LZ  Zutphen
Website Website
Facebook Facebook
Instagram Instagram
YouTube YouTube


Email Marketing Powered by Mailchimp