Wielrenster Eline Jansen uit het Gelderse Hengelo vormt dit jaar het pr-gezicht van de Ronde van Zutphen die voor het eerst ook een officiële dameswedstrijd kent. Uiteraard verschijnt zij 11 juni aan de start. Foto: Flavio Maretti
Wielrenster Eline Jansen uit het Gelderse Hengelo vormt dit jaar het pr-gezicht van de Ronde van Zutphen die voor het eerst ook een officiële dameswedstrijd kent. Uiteraard verschijnt zij 11 juni aan de start. Foto: Flavio Maretti

Ronde van Zutphen is op zondag 11 juni terug van weggeweest

Sport

Na vier jaar weer stoempen op de steentjes

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Na drie jaar afwezigheid krijgt Zutphen weer een plaatselijke wielerronde. Verenigingsgebonden renners uit de elite-, amateur- en beloftecategorie binden zondagmiddag 11 juni met elkaar de strijd aan, voorafgegaan door een heuse plaatselijke primeur: een dameskoers die eveneens onder auspiciën van de KNWU wordt verreden. 

De Ronde van Zutphen was een jaarlijkse traditie. Alleen kort na de eerste editie in 1947, met Cor Elswijk als winnaar, werden wel eens een of meerdere jaren overgeslagen. Maar sinds 1965 stond de koers voor amateurs steevast op de kalender. Totdat drie jaar geleden COVID een stok in het wiel stak. Een jaar later bleek dat niet anders. En wie hoopte dat de wedstrijd na het uitdoven van het gevreesde virus in 2022 weer wél kon plaatsvinden, kwam bedrogen uit. Organisatieproblemen waren de oorzaak dat de 57ste editie opnieuw uitbleef.

Stan Hompe, sinds mensenheugenis een van dé gezichten van de organiserende wielersportvereniging ETP Zutphen, liet het er niet bij zitten. De Hanzestad moest en zou weer een wielerronde binnen zijn grenzen krijgen. “Want het voelt als een kindje van ETP”, zegt hij. Vorig jaar al nam Hompe contact op met de plaatselijke atletiekclub Hanzesport. Of die er misschien iets voor voelde om met het op één dag organiseren van de jaarlijkse Cityloop en de Ronde van Zutphen de handen ineen te slaan. “Dat zou schelen in allerlei kosten”, licht de ETP-er toe. “Van samenwerking is het echter niet gekomen. Dus dacht ik: ‘dan doe ik het zelf wel’.”

Draaiboek
Samen met clubgenoot Date Bosma en inmiddels ook Marius van der Klei ging Stan Hompe aan de slag. Om te beginnen bij de gemeente, die in januari jongstleden de aanvraag goedkeurde. Een aanvraag is echter maar een aanvraag. Want wat willen de organisatoren nou eigenlijk precies en hoe pakken ze dat aan? Een uiterst gedetailleerd draaiboek dus, waarin staat hoe onder meer het geluid, de afzetting van het parcours en veiligheid vorm krijgt en wordt geregeld. Laat dat maar aan de ETP-ers over, die al veel vaker met dit bijltje hebben gehakt. Al een maand later gaf de gemeente aan de hand van een vergunning groen licht. “Met dank aan evenementenambtenaar Vincent Nijman”, wil Stan Home graag kwijt. ‘Met die man kunnen we lezen en schrijven”.

Op 11 juni rijden talentvolle en gevorderde wielrenners eindelijk weer de route die heel veel keren via Houtmarkt, Lange Hofstraat, Martinetsingel en Pelikaanstraat voert naar de Zaadmarkt, waar ter hoogte van donkerbruin café De Korenbeurs zowel de startstreep als de finishlijn is getrokken. “Tachtig kilometer in totaal”, geeft Hompe aan. “Maar niet zomaar tachtig kilometer. De keitjes op de Markten, de vele bochten en hier en daar vals plat maken het parcours zowel voor het materiaal als fysiek lastig en voor sommigen zelfs berucht. De Ronde van Zutphen is altijd een open strijd, die ook voor de toeschouwers een boeiende koers oplevert.”

Op de erelijst staan dan ook namen die er niet om liegen. Zo won in 2013 Koen Bouwman en mocht een jaar later Dylan Groenewegen de zoentjes van de rondemiss in ontvangst nemen. Ook de legendarische ‘Dolle’ Dries van Wijhe wist in het oude Zutphense centrum van wanten. De voormalig Nederlands kampioen bij de amateurs zegevierde maar liefst drie keer, in 1970, 1971 en 1973. Omdat zijn laatste overwinning precies vijftig jaar geleden werd bijgeschreven, leek het de organisatoren leuk om Van Wijhe uit te nodigen om op 11 juni het startschot te lossen. “Helaas”, zegt Stan Hompe, “dat is een zondag en voor Dolle Dries een rustdag waaraan nooit getornd mag worden.”

Dames
De herenkoers begint om 16 uur. Maar niet nadat ook de dames acte de présence hebben gegeven. Een Zutphense primeur, waarin junioren, nieuwelingen, beloften, amateurs en eliterensters gezamenlijk aan de start verschijnen voor een race over 50 kilometer. “Vanaf 14 uur vinden onder auspiciën van de KNW twee wedstrijden in één koers plaats”, duidt Hompe het leeftijds- en kwaliteitsverschil. “Hoe dan ook gaat met de Vrouwenronde van Zutphen voor vrouwen een al jarenlang gekoesterde wens in vervulling.”

Stan Hompe is naar eigen zeggen ‘gek van wielrennen’ en trots op ‘zijn’ organiserende wielersportvereniging ETP. Bovendien houdt hij van organiseren. Dat was ook nodig, want een evenement als de Ronde van Zutphen is niet zomaar in kannen en kruiken. Het regelen van de vergunning, samenstelling van het deelnemersveld, veiligheid, een geluidsinstallatie aan de hand waarvan good-old Hans van Bon, de vader van oud-profrenner Leon, het wedstrijdverloop aan elkaar praat en waarmee bij onverhoopte calamiteiten de koers kan worden stilgelegd en niet te vergeten sponsoring… Samen met zijn kompanen Date Bosma en Marius van der Klein zorgt hij ervoor dat alles straks weer tot in de puntje geregeld is. Zoals ook het prijzengeld, dat contant in briefjes van vijf tot vijftig euro wordt uitgekeerd. “Ik ben ze nu al aan het verzamelen”, lacht Hompe tot slot.


www.etp-zutphen/rvz

Stan Hompe: “De Ronde van Zutphen is altijd een open strijd, die ook voor de toeschouwers een boeiende koers oplevert.” Foto: Eric Klop

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant