Informatie

Wat is nou eigenlijk veldrijden? Een soort mountainbike misschien? Nee, dat is het niet. Mountainbike is een totaal andere sport op een totaal ander soort fiets. Het terrein lijkt soms wel wat op elkaar maar een mountainbikeparcours is ruwer en technischer. Op een racefiets door het bos rijden dan? Nee, dat is het ook niet. Niet aan te raden voor iedereen die zijn racefiets in goede staat wil houden. Toch komt dat al meer in de buurt.

Bij het veldrijden worden namelijk fietsen gebruikt die in eerste instantie lijken op een racefiets. Ze zien er voor een buitenstaander in ieder geval hetzelfde uit. Echter, de frames van deze fietsen zijn verstevigd, er zitten andere banden en remmen op, het kader ligt hoger van de grond enzovoort. Dat is ook wel nodig. Het terrein is immers voor het grootste deel alles behalve glad asfalt. Een veldritparcours loopt over onverharde ondergrond, door bossen en over weilanden. Daarbij valt het veldritseizoen in de winter, dus is de invloed van het weer erg groot. Veel regen zorgt voor modder maar de volgende wedstrijd kan zomaar over sneeuw en ijs gaan. Daarnaast liggen op het parcours (vaak) hindernissen zoals een trap, een brug of balken. Waar nodig mogen de renners hun fiets op de nek nemen om al lopend dat wat ze voorkomt te bedwingen.

Bij ETP Zutphen is er ook de mogelijkheid deze sport te beoefenen. In de wintermaanden van september tot en met januari kan er op ons clubparcours, naast het clubhuis worden getraind op dinsdag en donderdag. Deze trainingen worden gegeven door trainers van de wielervereniging. Deze trainingen staan open voor zowel jeugd als senioren.

Natuurlijk kun je deelnemen met de cyclocrosser, maar er kan ook met een mtb worden meegetraind. Naast de trainingen doen ook veel ETP'ers mee aan wedstrijden in ons district. Ook ETP Zutphen organiseert elk jaar een veldcross wedstrijd. Dit wordt gedaan onder het GOW klassement.

Wil je meer weten?

Voor meer informatie over het beoefenen van deze sport neem dan contact met onze coördinator.