NTFU/KNWU

De landelijke organisatie van de wielersport maakt onderscheid tussen toerrijden en wedstrijdrijden. Voor beide vormen van wielersport bestaan twee afzonderlijke koepelorganisaties, respectievelijk

De NTFU voor de toerfietsers en de KNWU voor de wedstrijdrijders. Als je binnen de Wielersportvereniging ETP Zutphen actief 1 van de 5 disciplines wilt uitoefenen ben je verplicht ook lid te worden van minimaal één van de Wielerbonden of je kan je ook bij beide bonden aansluiten.

Voor de afweging welke Wielerbond het beste bij je past, gelden er twee criteria, te weten; leeftijd en motivatie. Ben je 8 jaar of ouder en van plan om wedstrijden te gaan rijden, dan kies je voor de KNWU. Als je ouder bent dan 16 jaar en geen wedstrijdambities hebt, maar voor ontspanning, gezelschap en conditie wilt rijden dan kies je voor de NTFU.

Voor de jeugd krijgt de wielersport meer betekenis, wanneer het wedstrijdelement wordt toegevoegd. Lol en ambitie liggen daarbij dicht bij elkaar. Alle jeugdleden tot en met 16 jaar worden lid van de KNWU. Voor senioren kan het ertoe doen om een uitgesproken keuze te maken voor wedstrijd- of toerfietsen. In bepaalde gevallen kan een dubbel lidmaatschap zinvol zijn, bijvoorbeeld de NTFU kent een bredere en daardoor betere fiets en ongevallen verzekering. Voor nadere uitleg kun je terecht bij het bestuur of afdelingscoördinatoren. Binnen ETP Zutphen streven we ernaar om de verschillende soorten lidmaatschap elkaar onderling te laten versterken en voor iedere fase in een wielersportloopbaan interessant te zijn.

Meer informatie hierover is te vinden op de Websites van de KNWU

www.knwu.nl en de NTFU www.ntfu.nl

NTFU

NTFU staat voor Nederlandse Toer Fiets Unie. De NTFU legt zelf uit: "De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) behartigt de belangen van de sportieve racefietser, de mountainbiker en de recreatieve fietser. De NTFU zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport. De fietsers, die via een vereniging of individueel verbonden zijn met de NTFU, profiteren van de activiteiten die NTFU-verenigingen organiseren, zoals toertochten, clinics en trainingen. De NTFU ondersteunt deze verenigingen door het bieden van specialistische en praktische informatie."

In oktober 2011 mocht de NTFU haar 50.000ste lid verwelkomen. NTFU ondersteunt zowel de wegwielrenner als de moutainbiker. Niet alleen hebben ze op hun site een kalender waarop allerlei fietsevenementen worden bijgehouden. Ook ondersteunt de NTFU wielerverenigingen in de vorm van een gezamenlijke verzekering, trainingen en clinics. Zo heeft de NTFU bijvoorbeeld een clinicprogramma fiets-fit (meer informatie op www.fiets-fit.nl), waarbij beginnende fietsers begeleidt worden in het op een verantwoorde manier conditie op bouwen. Ook wordt stilgestaan bij fietstechnieken, tips bij aankoop en het gebruik van materialen. Voor de meer ervaren fietsers zijn er clinics en trainingsprogramma's, waar stilgestaan wordt bij bijvoorbeeld fietstechniek, trainingsaspecten en voeding. Voor meer informatie: www.ntfu.nl.

KNWU

KNWU staat voor Koninklijke Nederlandse Wielren Unie. De KNWU profileert zichzelf als de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Met wielersport bedoelen ze sportief wielerminnend Nederland en zoals ze zelf melden bedoelen ze hiermee iedereen die doet aan topsport, wedstrijdsport. Gaan we kijken op welke disciplines de KNWU zich richt, dan zijn dit er best veel: Aangepast wielrennen, Baanwielrennen, Fietscross, Kunstwielrijden, Mountainbike, veldrijden, Wegwielrennen, de sportieve fietser, Jeugd.

Bij het aangepast wielrennen gaat het om in een aantal disciplines toe te werken naar deelname op de paralympics. Sportonderdelen die hierbij een rol spelen zijn: Blind middels tandem, Handbike, Cycling, Tri-cycling, ID-Cycling. Voor meer informatie: www.knwu.nl.

Verschillen KNWU en NTFU

De NTFU richt zicht zich vooral op de sportieve fietser, de KNWU op de jeugd en wedstrijdfietser. In de verzekering zitten verschillen:
NTFU

  • Verzekering voor materiaalschade tot € 1000 (€ 50 eigen risico). Met een TFK ben jij en je fiets bijvoorbeeld verzekerd tijdens al je trainingsritten (ook als je in je uppie fietst) en NTFU-toertochten. Bekijk ook bijvoorbeeld de polisvoorwaarden. Je kunt ook een aanvullende verzekering nemen, maar je moet wel letten op de waarde van je fiets.
  • Verschillende voordelen voor deelname aan buitenlandse tochten georganiseerd door de NTFU of zusterorganisaties.
  • Korting op inschrijfgeld bij toerfietsevenementen. Dit is meestal ongeveer €1.- een abonnement op Fietssport Magazine
  • Korting bij Cycletours
  • En gratis Fietsmeerdaagse-, en MTB-kalender

KNWU

  • Via de KNWU ben je alleen aanvullend aansprakelijk verzekerd tijdens KNWU-wedstrijden en officiële wedstrijdtrainingen van de vereniging.
  • De KNWU-licentie is tevens ietwat duurder en geeft je dus geen vergoedingen, uitsluitend de aansprakelijkheid is verzekerd.
  • Bij de KNWU is wel aanvullend een fietsverzekering af te sluiten die dekt de schade aan je fiets bij gewoon gebruik en bij trainingen, wedstrijden zijn altijd uitgesloten.
  • Lidmaatschap KNWU verplicht bij het rijden van wedstrijden in KNWU verband.
  • Als je wedstrijden wilt fietsen dan is altijd een geldige licentie verplicht die je zelfstandig elk jaar dient te bestellen bij de KNWU.

Combinaties van lidmaatschappen

Wielersportvereniging ETP Zutphen bevordert de wisselwerking tussen motivaties, generaties en disciplines. Dat kan betekenen dat je als lid de voordelen van twee lidmaatschappen wilt combineren. Bestuur en afdelingscoördinatoren staan je ten dienste om hierover te adviseren.