Groepsindeling

Tijdens de clubritten wordt er gereden in verschillende groepen. De groepsindeling wordt bepaald door de snelheid. We kennen een A , B en een C groep. De vertrek volgorde is A , B en C. Voor alle groepen gelden de volgende regels:

  • Een groep bestaat uit maximaal 12 renners
  • Het dragen van een helm is verplicht
  • De groep houdt zich aan de verkeersregels
  • Wie vooraan fietst bepaalt het tempo en houdt er rekening mee dat de laatsten van de groep zonder problemen kunnen meekomen
  • Er wordt gewacht op renners die lekrijden of pech hebben
  • De toerleider van de groep beslist
  • Samen uit, samen thuis

 

Snelheden in de verschillende groepen

A groepen
Dit zijn de snelste rijders. Er wordt gereden met gemiddelde snelheid van 33 t/m 35 km per uur. Dit houdt in dat de snelheid geregeld oploopt tot 40 km en hoger. Heel nadrukkelijk willen wij er op wijzen dat iedereen het tempo moet kunnen volgen. Indien er mensen bij zitten in de A groep die wedstrijden rijden: een clubrit is nooit een wedstrijd.

B groepen
Er zijn inmiddels meerdere B groepen ontstaan. De gemiddelde snelheid ligt tussen 30 en 33 km per uur. Let goed op of de andere groepsleden het tempo kunnen volgen. Kijk regelmatig achterom of iedereen volgt en kijk hoe de mensen er bij zitten. Na de bochten rustig aanzetten en niet direct vol gas geven. Ook hier geldt dat een clubrit nooit een wedstrijd is.

C groepen
Er zijn meestal twee of drie C groepen. De gemiddelde snelheid ligt tussen de 28 en 30 km per uur. Dit houdt in dat er stukken zijn waar soms harder gereden wordt dan 30 km per uur. Absolute snelheden zijn niet te geven omdat het altijd afhangt van de wind en de samenstelling van een groep. Ook hier geldt: kijk regelmatig achterom en kijk of iedereen kan volgen. Vraag eens aan een mede fietser of hij/zij het tempo op een normale manier kan volgen.

 

Groene zones

De route wordt samen gefietst met uitzondering van de zogenaamde groene zones. Een groene zone is een deel van de route waar iedereen zijn eigen tempo fietst (lees: volle bak gaat). Dat zijn in de regel de klimmetjes die we tegenkomen, maar kan soms ook een vlakke sprint zijn. Aan het eind van de groene zone wordt weer op elkaar gewacht.

 

Kies de groep die bij je past

Om samen een plezierig te fietsen is het belangrijk dat je enigszins aan elkaar gewaagd bent. Kies daarom de groep die bij jouw niveau past. Je kunt een keer een slechte of juist een goede dag hebben, maar als je altijd moet lossen of juist altijd moet inhouden, overweeg dan een andere groep.

Hou rekening met anderen in de groep. Als je de hele route op kop kunt fietsen, en niemand kan overnemen, dan rij je waarschijnlijk te hard voor de groep. Neem dan gas terug en laat een ander een tijdje kopwerk doen. Anderzijds, als je voor een groep gekozen hebt, probeer dan mee te komen ook al is het moeilijk. Wordt niet overmoedig en doe geen kopwerk als je het niet aan kunt.