Laan naar Eme 95, 7204 LZ Zutphen

Historie

Wielersportvereniging ETP Zutphen dankt haar ontstaan aan een aantal enthousiaste jonge wielrenners die onder de bezielende leiding van fietsenmaker Jan Zeegers uit Empe op 11 februari 1957 een wielerclub oprichtten. De eerste omlopen vonden ook in Empe plaats, vandaar de naam Emper Tour Ploeg.

Van Empe naar Zutphen

Midden jaren 70 verhuisde de club naar de Hoven, alwaar een eigen clubparcours met een eigen clubhuis in gebruik werd genomen.

“De Miete”, zo heette het clubgebouw, is nog steeds een mythe bij verschillende oud-renners.

Renners als Gert Bongers en Henk Lubberding waren in die tijd lid van ETP.

24746033210_b2a6e362a6_o

Halverwege de jaren tachtig verhuisde de ETP naar industrieterrein “De Mars”, waar vele wedstrijden op een eigen clubparcours werden verreden. Ook hier was de vereniging weer in het bezit van een eigen clubgebouw. Oud- profs als Harry Rozendal (Panasonic) en Jans Koerts (o.a. Rabobank, Skill Shimano, Farmfrites, Cofidis) draaiden hier hun eerste rondjes. Begin jaren negentig moest ETP Zutphen opnieuw verhuizen. Inmiddels maakte de wielervereniging samen met de toerafdeling deel uit van de “Wieler- en Toervereniging ETP Zutphen”, kortweg ook wel “Omni-vereniging ETP Zutphen” genoemd.

Het nieuwe clubhuis werd gehuisvest aan de Laan naar Eme op het sportpark Zuidveen, nabij de voetbalvelden van Be-Quick en Zutphania, echter nu zonder eigen parcours. Dat zorgde voor een flinke ledendip.

Dankzij de inspanningen van een aantal enthousiaste leden groeide met name de jeugdafdeling de laatste jaren weer uit tot één van de grootste van Oost Nederland. Naast een wielerafdeling kent de jeugdafdeling ook een eigen MTB-afdeling.
Hoogtepunten waren in die tijd o.a.:

  • Het afleveren van de profs Harry Rozendal (A-prof), Jans Koerts (A-prof) en Sjoerd Botter(B-prof).
  • De profronde van Zutphen begin jaren ’80.
  • De aankomst van de Ronde van Nederland begin jaren ’80.
  • Het mede organiseren van het kampioenschap van Nederland 1988 en 1989 op de Posbank.
  • De vele criteriums, waarvan de Ronde van Zutphen en de Ronde van Warnsveld nog jaarlijkse hoogtepunten zijn.
  • De medewerking aan de Vuelta-week in 2009 bij de start van de Ronde van Spanje. De Wieler- en Toervereniging ETP Zutphen speelde daarbij op wielergebied met haar know-how een grote rol.

In 2014 formuleerde ETP een “Missie en Visie”, die ervan uitging dat een aantrekkelijke wielersportomgeving moest ontstaan door wisselwerking tussen verschillende motivaties, generaties en disciplines. Om aan deze missie inhoud te geven, lag binnen ETP de focus op twee grote opgaven.

De eerste betrof de samenvoeging van 3 statutaire verenigingen tot 1 vereniging: “Wielersportvereniging ETP Zutphen”. Dit werd eind 2015 gerealiseerd. De tweede grote opgave was het realiseren van een eigen MTB- en veldritparcours. Dit clubparcours vervult het hele jaar door een belangrijke bindende functie tussen de verschillende geledingen binnen de vereniging.

De geschiedenis heeft bewezen dat ETP Zutphen een vitale vereniging is en een gezonde toekomst voor zich heeft liggen.