Laan naar Eme 95, 7204 LZ Zutphen

Racefietsen Jeugd

Ben jij tussen de 10 en de 18 jaar? En lijkt het je leuk om heel hard te wielrennen? Dan is jeugdwielrennen misschien wel iets voor jou. Vanaf het jaar (of seizoen) dat je 10 jaar wordt, kun je al lid worden van onze vereniging en mag je meedoen met de trainingen. Deze vinden plaats in het wielerseizoen, van maart tot en met september.

Tijdens de trainingen wordt er onderscheid gemaakt tussen jongere (10-13 jaar) en oudere jeugd (13-18 jaar). Hierdoor kunnen wij iedereen op zijn of haar eigen niveau trainingen bieden.

Jongere jeugd
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, gaat het bij wielrennen niet alleen om domme kracht en hard fietsen, maar juist ook om techniek. Bij de jongere jeugd staan de trainingen dan ook meer in het teken van fietstechniek, fietsbeheersing en natuurlijk fietsplezier. Er zijn verschillende leuke oefeningen die we kunnen doen om deze drie aspecten te combineren. Dit maakt fietsen leuk, en houdt het ook veilig voor iedereen.
Uiteraard wordt er ook een begin gemaakt met het trainen van duurvermogen, maar dat heeft voor de jongere jeugd nog geen prioriteit.

Oudere jeugd
Voor de oudere jeugd bieden wij meer intensievere trainingen waarbij de nadruk ligt op conditie en uithoudingsvermogen, maar waarbij we de techniek zeker niet vergeten. Ook deze jongens en meiden hebben baat bij een juiste techniek en een betere fietsbeheersing.

Wedstrijden
Naast het geven van trainingen stimuleren en begeleiden wij jeugdleden naar wielerwedstrijden. Vaak is het een enorme uitdaging om jezelf te meten met andere leeftijdsgenoten. Zo kun je ervaren hoe het is om in een peloton met meerdere renners te strijden op de eerste plek.

Klassiekers
Ook voor diegenen die nog een stapje verder willen gaan dan het rijden van de criteriums hebben we een mogelijkheid. Als wielervereniging zijn wij aangesloten bij Cyclingteam Achterhoek. Cyclingteam Achterhoek is een samenwerkingsverband tussen verschillende Achterhoekse wielerverenigingen met als doel hun jeugdleden deel te laten nemen aan ‘klassiekers’. Dat zijn wedstrijden over grotere rondes, inclusief volgauto met ploegleider en mechanieker en soigneurs die je onderweg van bidons voorzien.
Cyclingteam Achterhoek biedt gezamenlijke trainingen voor nieuwelingen/junioren maar ook voor belofte/elite.

Leenfietsen
Als je nog geen racefiets hebt, stap dan niet naar de eerste de beste winkel om er een te kopen. Informeer eerst bij de trainers van de club. Een wedstrijdfiets moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Hetzelfde geldt voor de kleding en de valhelm die je tijdens een wedstrijd moet dragen. Dus: eerst bij de trainers vragen stellen, dan pas kopen!

Voor nieuwe leden in spé hebben we ook de mogelijkheid om voor een aanloopperiode een fiets te huren. Zo kun je eerst kijken of je het wielrennen ook leuk vindt.

Denk je nu van hé dat lijkt me wel wat!? Kom dan met je ouder(s) of begeleider(s) op één van de trainingsavonden even langs. Vraag dan naar een van de trainers of zij kan je dan de nodige informatie geven.
Ook is het mogelijk dat je van te voren even contact opneemt met de coördinator Wielrennen om een afspraak te maken. Je weet dan zeker dat je iemand kunt spreken.

Agenda